Direktlänk till inlägg 25 februari 2009

Feber av överfodring?

Av Nina-Åsa - 25 februari 2009 22:26

Kan hästar få feber av för mycket mat? Igår när jag hämtade hästarna åt de fortfarande frukost kl 12. Gordon slutar aldrig att äta så länge det finns mat, men nu stod till och med han och sov över en hög med hö. En kompis  till honom låg och åt, såg rätt lustigt ut.

Väl hemma så ställde de sig i boxen och sov, allmänt överjästa. Ridningen gick ändå bra, men sen somnade de om. Ca 1 1/2 timme efter ridningen tog jag tempen på Gordon för att se att han inte var sjuk, så hängig som han var. 38,6. Var det på grund av ridningen, maten eller var han sjuk?

Fick gå ut i hagen igen för att hålla tarmarna igång, där la sig båda hästarna och sov vidare. En unghäst försökte få Gordon att leka med diverse knep. Bla ställde han sig på honom, bet han lite men ingen reaktion.

Idag såg de ut som vanligt igen och var tempfria. Slutsats: TOTALT ÖVERFODRADE.

 
ANNONS
 
Ingen bild

G.

26 februari 2009 13:44

Ehh, skulle inte ni fodra lite MINDRE numera? *fniss*
Fodrar ni fortfarande drygt en dagsranson per häst och fodring?! ;-)

 
Ingen bild

N

26 februari 2009 21:21

Jag har konsulterat två veterinärer idag ang fri tillgång på hösilage. Så länge smbrp/kg foder låg under 50, var det absolut inga problem. Ingen risk för kolik etc. Bara väldigt mätta, dästa och runda! Men iof jag kollade inte det här med feber.

 
Ingen bild

å

26 februari 2009 22:47

Det var skönt att höra, vårat ligger under 50.

 
Ingen bild

C

27 februari 2009 08:34

Så "bara" mätta, dästa och runda alltså;-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina-Åsa - 21 december 2009 19:43

Odågan skötte sig i ungefär en månad, men förra veckan började han dra igen. Är inte jättekul när det är snö och risk för styltor... I går drog han i korsgalopp på banan, gissa vem som bad i kurvorna. Nästan så jag blev religiös på kuppen. Törs inte ...

Av Nina-Åsa - 15 november 2009 23:00

Helgen har bara rusat fram. Började fredagen med att morgonfodra i stallet, arbetade sen kväll på ett kaosdrabbat Civa, (fast det är kul med kaos!!!). På lördagen var det tvillingdop i Hallstahammar. Släkten växer, farmor har nu 17 barnbarn och 1...

Av Nina-Åsa - 6 november 2009 01:42

Har hittills aldrig haft en hälta på en häst som gått att bota. Aldrig någon hovböld, sårskada eller dyl. Så lite nervös var man ju ändå när hästen var blockhalt. Åkte direkt ut till stallet efter nattskiftet. Ringde och bokade ambulatoriska på väg...

Av Nina-Åsa - 4 november 2009 19:00

Då var hästen blockhalt. Telefonsamtal nu i kväll:Frakkur blockhalt, vill inte föra fram vänster framben. Ingen temp men varm på benet. Tur i oturen att en annan häst hade exakt likadan skada för två veckor sedan i samma hage. Och då förklarade v...

Av Nina-Åsa - 4 november 2009 08:17

Har varit dåligt med rödvins blogg på sistone, bloggen heter ju faktiskt hästar och rödvin. Men nu är det dax att fylla på förådet. Någon som kan rekomendera något kraftigt gott rött vin??? Hoppas på massor av läckra förslag när jag vaknar. God...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se